Aşure

Aşure Şekersiz

Aşure Şekersiz

Bütün yıl Muharrem ayı gelse de aşure yesek diye dört gözle beklerim hep ama aşureyi bütün sene yemek için “anne nolur azıcık aşure yap” diye diye annemle beraber şekersiz ama tadı hala müthiş olan bu aşure tarifine ulaştık.

Aşure hem çok besleyici hem de gerçekten sadece bir tatlı değil bir öğün olarak tüketilebilecek bir tarif diyebilirim. Öncelikle her sene Muharrem ayının 10. gününde yapıp tüm komşulara dağıttığımız, bolluğun, bereketin, elinde olanı değerlendirmenin, kıymet bilmenin şükretmenin simgesi olan klasik tarifi daha önce paylaşmıştım.

Benim bütün yıla yaydığım hiç şeker içermeyen, tadını baharat, taze ve kuru meyvelerden alan revize edilmiş tarifi de hem Minon Youtube kanalımızda hem de aşağıda yazılı olarak bulabilirsiniz. Tarifi denerseniz, bizimle fotoğraf ve yorum paylaşmayı lütfen ihmal etmeyin. Bize instagram, YouTube veya MinonBlog üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Malzemeler

50 g nohut
50 g fasülye
1 fiske tuz
50 g yarma
50 g kinoa
50 g karabuğday
1 adet portakal
2 adet elma
½ ölçü kuru kayısı
½ ölçü kuru dut
½ ölçü kestane
½ ölçü gül suyu
1 adet çubuk tarçın
10-12 adet karanfil
Su (alabildiğince kullanılmalı, bu tarif için yaklaşık 2,5 lt su kullanışmıştır)


Hazırlanışı

1 gece önceden;

  • Nohut, fasülye ve tuzu üzerini geçecek kadar su ile ıslatın.
  • Yarmayı üzerini geçecek kadar su ile ıslatın.

Kuru fasülye ve nohutu süzün, tencereye alın. Yarmayı süzün tencereye alın üzerine su ekleyin, orta ateşte fasülye pişene kadar kaynatın.

Portakalları kesip suyunu sıkın. Kabukların içerisinden posayı çıkarın, kabukları önce şerit şerit sonra küp küp doğrayın. Bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ve tuz ilave edip acısını çıkarmak için kaynatın.

Bu sırada elmaları soyup küp küp doğrayın. Kuru kayısıları küçük parçalara bölün ve kestaneleri küçük parçalara ayırın.

Nohutun pişip pişmediğini bir tanesinin tadına bakarak test edin. Piştikten sonra, kinoa ve karabuğdayı ilave edin. Bu aşamada su azalıcaktır. Direk olarak oda sıcaklığındaki suyu aşureye ilave edebilirsiniz. 5 dakika daha pişirin ve portakal suyunu ilave edin. Kaynattığınız portakal kabuklarını süzüp ilave edin. Elma, kuru kayısı, kuru dutu ilave edin. Bir tülbente veya bir demleme poşetine tarçın ve karanfilleri koyun ve tat vermesi için tencereye atın. Gerekirse biraz daha su ilave edin ve özdeşleşene kadar bir 10 dakika daha pişirin. Ocaktan almanıza 2-3 dakika kala gül suyu ve kestaneyi ilave edin. İstediğiniz kıvama geldiğinde baharat torbasını aşureden çıkarın, tencereyi ocaktan alın ve aşureyi servis kaselerine alın.

Fıstık, fındık, badem, ceviz, toz tarçın ve kuş üzümü ile dilediğiniz gibi aşureyi dekore edin.


Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tarifler

Diğer Tarifleri Keşfet
GranolaGranola

Granola

Granola hem sabahları sağlıkla tüketebileceğiniz bir kahvaltı seçeneği hem de ara öğünler ve bazı tatlı krizlerini bastırmak için tüketebileceğiniz mükemmel bir alternatiftir. Peki bu granolanın na...

Kek Yaparken Bilmeniz Gereken 9 Tüyo!Kek Yaparken Bilmeniz Gereken 9 Tüyo!

Kek Yaparken Bilmeniz Gereken 9 Tüyo!

O çok sevdiğiniz tavuğa maydanoz yerine göz kararı biberiye katınca çok güzel olmuştu ya; maalesef o çok sevdiğiniz keke süt yerine göz kararı su katınca tadı güzel olmuyor, hatta bir kek bile olmu...

Tuzda Kestane!Tuzda Kestane!

Tuzda Kestane!

Kış iyice bastırdığına göre rahat koltuklarımıza gömülüp kestane zamanı gelmiş demektir. Sizin için harika bir tarifim var.Kestaneyi hiç tuzda yaptınız mı? Hayır, hayır kestaneleriniz tuzlu olmayac...